Güneş Enerjisiyle Tarla Sulama Sistemleri Nedir?
Çiftçilerin gıda üretim maliyetini kontrol altına almalarını sağlayan önemli bir sistem: Güneş enerjisiyle tarla sulama. Otomatik ve akılı sistemlerle sulanan tarlalar hem işgücü verimliliği sağarlarken, hem de kaynakların düzenli kullanımı da imkanlı hale getiriyor. Ancak akılı sistemlerin şebekeye bağlı olarak çalışması nedeniyle üreticilerin yüksek enerji maliyetleri ile karşılaşmaları mümkün.
Bunu aşmanın yolu tarım üretimin önemli olduğu Akdeniz ve Ege gibi yerler başta olmak üzere, güneş enerjisinden yararlanma imkanı olan tüm alanlarda solar panellerini devreye sokmak. Böylece sulamada elde edilen verimliliğe enerji tasarrufu da eklenerek daha uygun fiyatlarda gıda üretiminin yolu açılabilir.
Peki Güneş enerjili tarla sulama nedir, nasıl kurulur ve avantajları hakkında merak edilen bilgiler nelerdir?
Güneş Enerjili Tarla Sulama Sistemi Hangi Bileşenlerden Oluşur?
Tasarımsal sulama sistemlerinin en önemli birleşeni pompa sistemi. Pompa sistemleri hidrofor görevi üstlenir ve tarlanın sulanması için gereken suyun kanallar vasıtasıyla önceden belirlenen noktalara ulaşmasını sağlar. Bu pompanın güçlü şekilde çalışmasını sağlayacak enerjinin güneş panellerinden temin edilmesi halinde enerji tasarrufu sağlanır. Bunun için kurulan güneş panelli tarım sulama sistemindeki öne çıkan birleşenler şöyle:
- Güneş enerjisini toplayan paneller
- İnverter
- Aküler veya lityum piller -enerjinin depolanması için kullanılır-
- Sistemin kontrolü sağlayan pano
- Motor ve pompa sistemi
Güneş Enerjili Tarımsal Sulama Nasıl Kurulur?
Güneş enerjisi ile çalışan tarımsal sulama sistemindeki en önemli birleşenler arasında solar panel ve pompa sistemleri yer alıyor. Bu iki cihazın verimli olması halinde yüksek değer üretimi ile enerji giderlerinde önemli bir tasarruf mümkün.
Tarımsal arazinin ihtiyacına göre pompanın gücünün belirlenmesi gerekir. Böylece sulama sistemi ile ilgili alanın her metrekaresinin suyla buluşması hızlı ve kolay bir şekilde sağlanır. Bu süreçte akülerin seçimi ve solar sistemin büyüklüğü de tarlanın alanına göre en uygun şekilde seçilmesi şart.
Tarımsal sistemin verimliliğinde DC su pompaları tercih edilebilir. Bu pompalar, solar sistemle en uyumlu ve solar sistemdeki enerjiyi optimum düzeyde kullanarak çalışan pompa cinsini ifade eder. Ayrıca akülü destekli pompalar da alternatifler arasında yer alır. Bu iki sistemi birbirinden ayıransa tarım arazisinin büyüklüğü ve kurulacak sistemin boyutları.
Daha çok küçük ölçekli tarım arazilerinde akülü pompa sistemleri tercih edilerek sistem maliyetlerinin en uygun düzeyde tutulması sağlanır. Büyük tarım arazilerindeyse DC tabanlı pompalama sistemi ile solar sistemlerden üstün verimlilik elde edilmesi mümkün hale gelir.
Bu iki sistemin haricinde römork veya mobil olarak ön plana çıkan güneş panelli tarımsal sulama sistemi de söz konusudur. Bu sistem büyük tarım arazilerinde uygulanan sulama sistemini pratik ale getirmenin bir yolu olarak tercih edilir. Ayrıca mobil yapısı sayesinde hızlı sökülen ve başka noktalara hızlıca uygulanan yapısı ile işlevsellik kazandıran bir uygulama modeli.
Modellerden hangisinin tarlanız için uygun olduğunu belirleyebilmeniz için uzman mühendis ekipler tarafından yapılan keşifle en doğru kararı vermeniz mümkün hale gelir.
Güneş Panelli Tarımsal Sulama Avantajları Nelerdir?
En önemli avantajı bitki özelinde sistemin de özelleştirilebilir olması: Böylece, tarım arazisinde uygulamak istenen damla, yüzey veya yağmur gibi sulama modeli çok daha etkin şekilde ayarlanabilir. Bu da, öncelikle su kaynağının düzgün şekilde kullanım yolunu açar. Bitkinin ne fazla ne de az suyla buluşmasının önüne geçilir. Diğer avantajsa enerji tasarrufu. Böylece maliyetler önemli ölçüde düşer.