Güneş Paneli Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
31-08-2022
17:59
Güneş paneline yatırım kararı aldıktan sonra en önemli süreç hangi model ve teknolojinin sizin için uygun olduğuna karar vermenizdir. Bu süreçte panel uzman ve mühendisleri yanınızda olsa da bilgi sahibi olmanızın sürece hakim olmanız açısından değeri büyüktür. Çünkü panel seçimini etkileyen birden fazla konu var. Yaşadığınız coğrafi bölge bile panel seçimine etki eder. Mesela, Karadeniz Bölgesi’ndeki bulutlu gün sayısı yüksek olduğundan dolayı bu bölgede daha iyi verimlilik sağlayan monokristal panellere odaklanmalısınız. Monokristal panel Akdeniz Bölgesi için de tercih edilir ancak maliyetler göz önüne alındığı zaman polikristal yapı da bölge için uygundur. Bu tip detaylar hakkında fikir sahibi olmanız süreci daha iyi yönetmenize yardımcı olur.
Panel kullanım alanı nedir?
Panel seçimi doğrudan olmaz. Güç ve panel sayısı ayarlaması yapabilmek için ihtiyacın çıkarılması gerekir. Bu da, panelin ne için kullanılacağı ile ilgili bir durumdur. Ev tipi tasarımlar, tarla sulama sistemi, şebekeden uzak dağ evi gibi alanlardaki kurulum veya sadece su ısıtma için gereken solar sistemin elemanları birbirinden farklılık gösterir. Ayrıca kurulu güç açısından da farklılıklar olur. Bununla birlikte kullanım alanına ve bölgesine göre de solar panelin hücre tipi seçimine karar verilebilir. Bu nedenle paneli neden kullanmak istediğinizi bilmelisiniz.
Kalite ve garanti süresine ön planda tutun
Güneş paneli yatırımından elde edilmek istediğiniz verimlilik kaliteye bağlıdır. Amortisman denilen sürecin kısa sürmesinde kalite ön plana çıkar. Enerji üretimi sürecinde panellerin hava şartlarından dolayı çatlaması, kir ve partiküllerden kolayca arınmaması gibi dezavantajlar sistemin çalışmasını aksatır. Bu da hedeflediğiniz güç ne olursa olsun hiçbir zaman hedef güce ulaşamamanız anlamına gelir. Ayrıca garanti süreleri de önemlidir. Elektrik üretiminde kullanılan panellerde ortaya çıkabilecek sorunlara karşı muhatap bulmanız, sorunu çözmenizi hızlandırır.
Sıcaklık katsayısını düşük tutun
Güneş panelleri ile alakalı yanlış bilinen bir şey var. Ne kadar sıcaklık o kadar fazla enerji… Ancak durum sanıldığı gibi değildir. Paneller, sıcağı sevmez ve yüksek sıcaklık katsayıları nedeniyle enerji üretiminde düşüklük yaşanır. Sıcak bölgelerde daha fazla enerji elde edilmesinin nedeni güneşli gün sayısındaki fazlalık ve yoğun UV ışınlarıdır. Panelin sıcaklık katsayısı düşük olursa UV ışınlarını enerjiye dönüştürme oranı da artar.
Montajda dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Çoğunlukla paneller çatıya monte edilir. Bu güneşi doğrudan görmesi açısından önemliyken ayrıca önünün kapanmaması ve gölgede kalmaması açısından da en iyi konumdur. Ancak yine de fizibilite çalışmaları ile statik açıdan herhangi bir riskin olmadığının kontrol edilmesi şarttır. Bu panel projelendirmesi yapacak olan firma tarafından gerçekleştirilir. Bu noktada çatıya zarar verici yöntemlerden de kaçınılması gerekir. Kablolama sisteminin izolasyona sahip olmasına ve TEDAŞ yönetmeliğine uygun yapılandırılmasına önemli ölçüde dikkat edilmesi gerekir.
Güneş panel fiyatları arasındaki farklar
Her firmanın ürünü aynı gibi görünse de arada kalite, güç ve hizmet farkından kaynaklı fiyat dengesizlikleri söz konusu olabilir. bu noktadaki farkları analiz etmek için teknik bazı şartnameleri incelemek gerekir. Özellikle kapasiteyi karşılayan WP değerleri kontrol edilebilir. WP üretilen watt gücünü de temsil ettiği için ihtiyacınız olan enerji miktarını karşılayıp karşılamadığını anlamanıza yardımcı olur. Örneğin, 100 WP değerindeki bir panel 100 W güç üretebilir. Ürün kalitesi dışında fiyatları etkileyen diğer konu hizmet kalitesi, garanti süresi gibi değişkenlerdir.