Jel Akü Nedir?
17-12-2021
11:23
Jel Akü Nedir?
Jel akülerin kullanımı, gelişen teknoloji sayesinde kurşun asit akülerin önüne geçmekte ve oldukça yaygın hale gelmektedir. Elektrik enerjisi ile çalışan çoğu mekanizmada kullanımı mevcut olan aküler, enerjisini sonradan da kullanmak üzere depolama yapar. Akülerin çalışma mantığı piller gibi pozitif ve negatif yüklere sahiptir. Aküler, kullanım alanına göre farklı çeşitlerde olabiliyor. Nicel kadmiyum, gümüş çinko ve kurşun asit aküler en sık kullanılan türler olurken kurşun asit akü kendi içinde kuru akü ve sulu akü olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır.
Tüm bu akü çeşitlerinden daha fazla tercih edilen jel aküler kuru akülerin bir çeşididir. İçinde bulunan elektrolitler tıpkı bir jel kıvamındadır. Jel kıvamının kaynağı silika ve sülfürik asit birleşmesinden kaynaklı olup, Jel-elektrolit akü içinde iyon transferinin oluşumudur. Jel akünün en büyük avantajı su ilavesine ihtiyaç duymadan sürekli doğru şekilde çalışmasıdır. Bu sayede sızdırma ve çevreye zarar verme gibi tüm tehlikelerin önüne geçmiş oluyor.
Jel Akülerin Ömrü Ne Kadardır?
Jel akülerin, sulu akülere göre 5 kat daha uzundur ömürlü olduğu saptanmıştır. Akülerden maksimum verim alabilmek için, 6 ayda bir şarj edilmesi gerekiyor. Bunun yanında jel akülerin en büyük avantajlarından biride sulu akülere göre %75 daha fazla kapasitesi olmasıdır. Bu nedenle performans açısından daha öndedir ve geniş kullanım alanına sahiptir. Akülerden daha fazla verim ve uzun süre kullanımı için, çok düşük ve çok yüksek şarjda olmamasına dikkat etmeli, ortamda sıcaklık seviyesinde 20-25 derece arasında tutmak gerekmektedir.
Jel aküllerin sıcaklık ve titreşimlere karşı çok dayanıklı olması sayesinde denizcilikte çok sık tercih edilir olmuştur. Ayrıca uzun ömrü ve dayanıklılığı sayesinde golf araçları, karavanlar, tekerlekli sandalyeler, yer temizleme makineleri, Manuel trans paletler ve telekomünikasyon sistemleri gibi bir çok alanda kullanımı mevcuttur.
Jel aküllerin ömrünü uzatmada faydalı en önemli konulardan biriside bakımıdır. Akünün bakımını yaparken valflerin kapaklarını zorlamadan açmak gerekmektedir. Kapaklar zorlandığında içerisindeki gazların azalmasına neden olur ve akünün ömrünü düşürür. Çok nadir olarak aşırı yüksek basınçlı ortamlarda bulunması durumunda gaz çıkışı görülebilir. Genel anlamda jel akülerin havalandırma sistemleri sayesinde gazların uzaklaşması minimumda tutulur.
100 Amper Jel Akü'nun Kullanım Kapasitesi Ne Kadardır?
Jel akü diğer türlere göre oldukça dayanıklıdır. 100 amperlik sulu bir aküdede kullanım kapasitesi %50 iken, jel akünün 100 amperde dayanma kapasitesi %80 seviyesine kadar artış gösterir. 100 amperlik jel akünün çevrim ömrü 450'dir. Yani 450 defa sarj ve deşarj olması demektir. Buda jel akülerin yoğun tercih edilmesini ve en yüksek oranda memnuniyet duyulduğunu gösterir.
Jel Aküye Saf Su Koyulur Mu?
Sulu akülerin tersine jel akülerde ekstra bir bakım ihtiyacı yoktur. Aküye su veya başka bir madde konulmasına ihtiyacı olmadan verimine devam etmektedir. Bakımsız aküler diye adlandırılan jel akülerin içerisine su konulması gerekmez.