Müstakil Evlerde Güneşten Elektrik Üretimi Nasıl Yapılır?
28-03-2022
15:40
Ev ve işyerlerinin çatısına kurulan solar sistemlerle güneşten elektrik üretimi giderek yaygınlık kazanan alternatif bir çözümdür. Özellikle yeşil enerji kullanımlarının ve ihtiyaçların artmasıyla birçok kişi müstakil ev ve işyerleri için güneş panellerinden yararlanma yolunu seçiyor. Bu panellerin en büyük avantajı kendi enerjinizi kendiniz üretmeniz ve böylece evinizdeki enerji ihtiyacını karşılamanızdır. Fosil yakıtlara bağımlı kalmadan ve şebekeye ihtiyaç duyulmadan kendi enerjinizi karşılıyor olmanız, kesinti gibi durumlardan da etkilenmenizi ortadan kaldırır.
Peki güneş panelleri ile elektrik üretimi nasıl gerçekleşiyor? Detaylar yazımızda.
Güneş panelleri ile elektrik üretimi nasıl yapılır?
Güneş panelleri, doğal kaynak olan güneşten yeryüzüne ulaşan enerjiyi elektriğe dönüştürme yeteneğine sahip hücrelerden oluşuyor. Bu hücrelere fotovoltiak denir ve bunların güneş ışınları tutma katsayıları oldukça yüksek. Bu da, güneşli gün sayısının nispeten az olduğu bölgelerde bile güneş paneli kullanımı avantajlı kılan bir faktör. Ülkemizde, hemen her bölgede güneş paneli kurulumundan birçok fayda elde edilebilir.
Özellikle güneşli gün sayısının yüksek olduğu noktalarda üretilen elektriğin evler veya işyerlerinde tüketilmesi, geri kalan kısmınınsa şebekeye satışı mümkün olabilir.
Güneş paneli tarafından enerjiye dönüştürülen ışınların ev ve işyerinde kullanılabilir hale gelmesi için dönüştürücü sistemlerinden yararlanılır.
Güneş paneli, doğrusal akıma sahip elektrik üretir ve bunun kullanımı için alternatif akıma dönüşmesi gerekmektedir. Bu noktada sistemin önemli elemanlarından birini ifade eden inverter cihazı devreye girer ve üretilen enerji kaynağını kullanılabilir hale dönüştürür. Bu işlemler, otomatik olarak gerçekleşir ve tekrarlanır. Kullanıcıların hiçbir müdahalesi gerekmez.
Ayrıca ihtiyaca göre sistemlere depolama birimlerinin kurulması da mümkündür. Güneş paneli sistemin herhangi bir bakım masrafı da söz konusu değildir. Sadece mevsim geçişinde panelin tozlarının silinmesi gerekir. Böylece tozlanma nedeniyle güneş ışınlarının emiliminde herhangi bir zayıflama olmaz.
Şebeke bağlantılı (On Grid) ve şebeke bağlantısı olmayan (Off Grid) olmak üzere güneş panelleri ile iki şekilde sistem kurulabilir.
Elektriğin olmadığı yerlerde off grid sistemler kurularak, ilgili yapının enerji ihtiyacının karşılanması sağlanır. Şebeke bağlantılı yerlerde ise öz tüketim-tasarruf sistemi ya da satışlı sistem yapılabilir. Paneller şebekeye alternatif enerji kaynağı olarak kullanılabilir. Böylece enerji maliyetlerinde önemli ölçüde düşme ve tasarruf sağlanır. Aylık enerji tüketimiz üzerinden panel sayısına karar vererek, enerji ihtiyacınızın tamamını güneşten karşılayabilirsiniz.
Ürettiğim elektriği satmak için şirket şart mı?
Kendi ihtiyacının yanı sıra ürettiği enerjiden para kazanmayı planlayanlar için de güneş panellerinden yararlanılabilir. 2019’da kabul edilen lisanssız elektrik üretimi kararı ile tüm ev ve işyerlerinin çatısına kurulacak panel sistemlerinden elde edilen enerjinin şebekeye satışının yolu açıldı.
Bu kararla birlikte doğal kaynakların kullanımına yönelik ilgi oldukça arttı. Özellikle güneşli gün sayısının çok olduğu bölgelerde panel sistemine olan ilgi yüksektir.
Böylece firma kurmaya gereksinim kalmadan elektrik satışı mümkün, firmasız elektrik üretimin yolunu açan tasarıyla birlikte artık güneş panelinden elektriğinizi üretebilir, ayrıca satış yaparak çok kısa süre içerisinde sistemin kara geçmesini sağlayabilirsiniz.
Detaylı Bilgi İçin Bize Ulaşın.