Polikristal Solar Panel ve Monokristal Solar Panel Arasındaki Farlılıklar Nelerdir?
25-11-2021
12:57
Güneş Panelinin Tarihçesi;
Edmond Becquerel güneş ışığının elektrik enerjisinin dönüştürülmesine izin verecek olan "fotovoltaik etki"nin keşfini yaptı. 1893 yılında Charles Fritts, Becquerel’sin ardından selenyum levhalarının ince bir altın tabakayla kaplanmasıyla oluşturulan ilk gerçek güneş pilinin icadını gerçekleştirdi. Güneş paneli olarak bildiğimiz ilk cihaz ortaya çıkmıştır.
Amerikalı bir mucit olan Russel Ohl, 1941'de dünyanın ilk silikon güneş pilinin patentini aldı. Bu icatla 1954'te ilk güneş paneli üretildi. Güneş panelleri ilk yaygın kullanımını uzay uydularında gerçekleşti. Çoğu insanın hayatına ilk güneş paneli hesap makinesiyle 1970’li yıllarda girmiştir.
Hava Durumu, Güneş Enerjisinden Elektrik Üretimini Nasıl Etkiler?
Hava koşulları güneş sistemlerinde üretilen elektrik miktarını etkiler.
Güneş enerjisi sistemlerinde maksimum verimlilik elde edebilmek için kaliteli malzeme tercih edilmeli, alanında uzman firma ile çalışılmalı ve açık güneşli bir gün gereklidir.
Elektronik malzemelerinin çoğunda olduğu gibi, güneş panellerinde de sıcak havalar verimliliği düşürmektedir. Sıcaklık arttıkça panel daha az voltaj üretir ve bu sebeple daha az elektrik üretir. Nem oranı da verimliliği düşürmektedir.
Güneş panelleri soğuk havalarda daha verimli olsa da, yaz aylarında kış aylarından daha fazla güneşli hava vardır. Bu nedenle, paneller yüksek sıcaklıklarda daha az verimli olsa da, yaz aylarında kışın olduğundan daha fazla elektrik üretimi vardır.
Solar Güneş Paneli Nedir?
Piyasada güneş paneli, solar panel, elektrik paneli olarak da biliniyor. Panellerin watt - volt değerleri, marka ve hücrelerine göre aranmaktadır. Örnek olarak ise en çok tercih edilen modellerimiz arasında yer alan Tommatech 24 Volt 330 Watt Monokristal Güneş Paneli gibi.
Güneş panelleri güneş ışınlarını absorbe ederek elektrik enerjisine dönüştürmek için kullanılır. Güneş panelleri tasarım olarak fotovoltaik etki yoluyla elektrik üretmek için kullanılan güneş (fotovoltaik) hücrelerin topluluğudur.
Piyasada bulunan hücre çeşitleri Polikristal ve Monokristal olarak ikiye ayrılmaktadır. Hücreler paralel ve seri bağlantılarla güneş panelini oluştururlar. Fotovoltaik (PV) modül de güneş pillerinin montaj şekilleri panellerin gücüne göre değişiklik göstermektedir. 4x9, 6x10, 6x12 gibi dizilimlerle hücreler monte edilir. Hücre dizilimleri panellerin yüzeyinde gözükmektedir.
Polikristal Solar Panel ve Monokristal Solar Panellerinin Ayırt Edici Özellikleri Nelerdir?
Ticarethane ve meskenler için bir güneş enerjisi sistemi kurarken Polikristal ve Monokristal güneş panelleri arasında seçim yapmak, mühendislik süreci ve bütçe çalışmalarında önemli bir adımdır. Hangi tip solar panelin sizin işletmeniz için doğru olduğuna nasıl karar vereceğiniz hakkında ise bazı yönlendirmeler ile sizlerin sorunu cevaplayacağız;
Güneş enerjisi kurulumunuz için en iyi seçimi belirlemenize yardımcı olmak için iki tip güneş paneli arasındaki benzerlikleri, farklılıkları, maliyetleri, verimlilik oranları yani birbirleri için avantaj ve dezavantajları inceleyeceğiz.
Güneş panelleri, monokristal güneş panelleri ve polikristal güneş panelleri sürekli birbirleri ile karşılaştırılmaktadır. Panel tipleri arasındaki farklılıklar panel seçimleri için önemli ayırıcıdır.
Polikristal Solar Panel ve Monokristal Solar Panel Arasındaki Farlılıklar Nelerdir?
İlk farklılık gözle görülebilen hücre tipleri ve renkleridir. Monokristal güneş panelleri hücreleri tek saf silikon kristalinden oluşur. Polikristal güneş paneli ise birçok silikon parçasından oluşur.
Monokristal Solar Paneller lacivert olup baklava dilimi iken Polikristal güneş panelleri güneş pillerinin geçirdiği üretim sürecinin bir sonucu olarak açık veya koyu mavi renklidir. Ayrıca hücreleri dikdörtgen biçiminde dizilmiştir. Bu ayırıcı özellik hala kullanılırken fabrikalarda yeni nesil monokristal hücrelerle çalışmaya başlanıldı. Bazı markalarlar monokristal enerji panellerin hücreleri renkleri aynı ancak hücre dizilimi polikristal enerji panelleri gibi dikdörtgen şeklindedir. Paneller arası görünüm farklılıkları için güneş pillerinin geçirdiği üretim sürecinin neden olduğunu söyleyebiliriz.
Polikristal Solar Paneli hücrelerinin ortalama verimliliği % 14-16'dır. Monokristal güneş paneli hücrelerinin verimlilik oranı %24 civarındadır.
Polikristal güneş panelleri, monokristal güneş panellerine göre daha düşük bir sıcaklık katsayısına sahip olmalarına rağmen daha iyi sıcaklık toleransına sahiptir. Polikristal panel üretimi daha basit ve daha az maliyetlidir. Atık silikon miktarı daha azdır. Ancak pratikte bu farklılıklar önemsenmemektedir.
Monokristal güneş panelleri piyasada bulunan yüksek watt değerleriyle polikristal güneş panellerine kıyasla yerden tasarruf sağlar.
Piyasada bulunan polikristal ve monokristal güneş panelleri ticari işletmeler, tarımsal sulama sistemleri, karavan sistemleri, tekne sistemleri, bağ bahçe sistemlerinde rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Sistemler için gerekli malzemeler ve fiyatları için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Bizleri 0539 678 9332 numaradan arayarak da gerekli bilgileri öğrenebilirsiniz.
Piyasada 5 watt’tan başlayarak 340 watt arası paneller mevcuttur. 5W, 10W, 22W, 42W, 65W, 85W, 105W, 125W, 170W, 275W, 280W, 285W, 340W gibi polikristal paneller bulunabilir. Geliştirilen teknojiyle ara ara üretilen panel güçleri değişiklikler göstermektedir. Örneğin; eski den 250 watt polikristal solar panelleri varken 285 watt polikristal paneller bulunmaktadır.
Değişen piyasa koşulları ile monokristal solar panellerin ham maddelerine daha kolay ulaşılmaktadır. Bu sebeple üretimlerde monokristal paneler artış göstermektedir.
Piyasada 25 watt’tan başlayarak 340 watt arası paneller mevcuttur. 12W, 25W, 50W, 100W, 150W, 205W, 230W, 340W, 410W, 450W, 455W, 465W gibi monokristal paneller bulunabilir. Gelişen yeni teknolojilerle üretilen halfcut paneller piyasada yerlerini almaktadır.