Villalarda Solar Panelden Güneş Enerjisinden Elektrik Üretimi Nasıl Yapılır?
10-06-2022
20:39
Elektrik fiyatlarının giderek artmasıyla güneş paneline duyulan ilgi de daha fazla olmaya başladı. Fosil yakıtların azalması, kur baskıları ve daha pek çok risklerle birlikte elektrik fiyatlarındaki belirsizlikler sürmeye devam edecek.
Bu durum, yaşam alanlarındaki bina, otopark ve solar panel kurulumuna uygun alanlarda güneş enerjisinden yararlanma fikrini popüler hale getirdi.
Peki güneş panelinden elektrik üretimi nasıl oluyor?
Güneş paneli ile elektriğinizi bedavaya getirmek
Öncelikle güneş enerjisinden yararlanabilmek için evinizin çatısı veya bahçe gibi alanlarda villa veya yapınızdaki ihtiyacı karşılayacak güce sahip santralin kurulması gerekir. Son dönemde verimlilik açısından en çok tercih edilen solar paneli monokristal özelliğe sahip paneldir. Bu panel, hem daha dayanıklı hem de çok daha verimli bir enerji üretimi sağlar.
Solar panelin güneş enerjisini emmesiyle elektrik üretimi başlar. Elde edilen akımın alternatif akıma çevrilmesi için dönüştürücü sistemler kullanılır. Bu sistemler sayesinde evinizdeki elektrikli eşyaların çalışmasını sağlayan akım ortaya çıkar. Bazı solar sistemlerinde akü veya depolama çözümlerine de yer verilir. Böylece üretilen elektrik akülerde depolanır ve istediğiniz zamanda şebekeye alternatif olarak güneşten elde ettiğiniz enerji kullanılır.
Ortalama maliyetleri nelerdir?
Evinizdeki ihtiyaca göre maliyetlerde önemli değişkenlikler olur. Akülü sistemle akülü olmayan sistemin maliyeti birbirinden farklıdır. Eğer şebekeye bağlıysanız solar sistemde akünün kullanımına gerek yoktur. Ancak genel olarak şebekeye bağlı sistemde de akü kullanılır. Akülü sistem olunca bakımına da dikkat etmeniz gerekir. Dolayısıyla bütçenizi daha aşağıda tutmak istiyorsanız, şebekeye bağlı sisteminizde aküye yer vermeyerek daha uygun maliyetli bir solar sistem kurabilirsiniz.
Yine sistem içinde en önemli elemanlardan biri inverter. Bu da, watt büyüklüğüne göre fiyatı değişkenlik gösteren bir cihaz. Kaliteli bir cihaz için 3 bin ile 4 bin liranın gözden çıkarılması şarttır. İkinci en önemli elemansa güneş panelleri. Bu panellerin farklı stilleri var. Ancak son dönemde homojen hücreli yapı olarak bilinen monokristal model daha revaçta. Bu model, polikristale göre biraz daha yüksek fiyatlıdır. Ancak verimliliği daha yüksektir. Ayrıca maliyete montajı da eklemek gerekecek.
10 kw Güneş Enerjisi Kurulum maliyeti?
10 kW gücünde bir GES yatırımı ciddi bir şekilde evinizin elektriğini karşılar ve fazlasını şebekeye satmanıza imkan tanır. Bunun kulumu içinse ortalama olarak 13 - 15 bin dolar gibi bir fiyatı gözden çıkarmanız gerekir. Bu sistemde 22 adet 455 wattlık solar panelller (25 adet 400 wattlık solar sistemler) kullanılabilir. Eğer alanınız darsa watt gücü daha yüksek polar sistemler tercih edilerek daha ufak bir alanda güçlü bir sistemin kurulumu sağlanabilir. Sistemde gereksinim duyulacak 10kW kapasiteli inverter fiyatı da en az 2000 ile 3000 dolar arasıdır.
25 kw güneş enerjisi kurulum maliyeti?
Konut ve villa gibi yapılarda GES santral kurulumu limiti 10 kW2den 25 kW’ ye çıkarıldı. Bu önemli bir değişiklik ve yatırımcılara büyük bir elektrik geliri sağlayabilir. Bu büyüklükte bir GES yatırımı için en az 140 m2 alana gereksinim duyulduğunu da unutmayın. Ortalama maliyetiyse kurulan sistemin malzeme, işçilik ve çatı alanına göre değişikler göstermektedir. Sistemde, 450 wattlık 55 adet solar panel kullanımı olur.
Yine bu santral kurulumu sırasında çatı modeline göre işçilik ve montaj masrafları da değişkenlik gösterebilir. Bu güçte bir santralin kurulması halindeyse sadece 3-6 sene içerisinde sistem kendini amorti eder. Ayrıca fazla enerjinin fazlası şebekeye verileceğinden dolayı kazanç elde edilmesi de mümkün hale gelir.
Detaylı Bilgi İçin Bize Ulaşın.